De addig is, az élet szép

De addig is, az élet szép

De addig is, az élet szép

Tanács Eszter Férfiak gyermek nélkül című könyvének megjelenése kapcsán nemrég Gyermek nélkül címmel pályázatot hirdettünk: hihetetlen öröm volt olvasnunk a több mint 100 őszinte, érzékeny történet. Most az egyik harmadik helyezett, Kéri Boglárka írását olvashatjátok – az elkövetkezendő hetekben pedig további pályázatokat adunk közre.

Négyévesen kezdődik az egész. Mikor felszedsz egy babát a földről, magadhoz öleled és három napig mindenhová magaddal hurcolod. Öltözteted, fésülgeted, lefekteted, és összeszidod, mert túl sok tévét nézett. A felnőttek nevetnek és azt mondják: „Nézd, milyen aranyos! Csodás anya lesz belőle!”

Aztán lassan iskolába mész, már hét vagy, és nem érted, miért kell mindennap hatkor kelned, hogy odaérjetek a huszonkét kilométerre fekvő épületbe. Azt mondják, azért, hogy tanulj, hogy jó munkád legyen, hogy el tudd majd tartani a családod, a gyerekeid.

Fordul a kocka, már gimnáziumba jársz, és azért kelsz korán, hogy minél hamarabb elszabadulhass otthonról, nem azért, mert utálod a szüleidet, de jó néha egy kicsit nélkülük. A péntek kivétel, ma a kedvükre kell tenned, különben esélyed sincs, hogy elengedjenek este. Reménykedve hazaérsz, most nem mentél sehová, egyenesen haza, ahogy anya mindig akarja. „Na, elmehetek Petráékkal?” Lesújtó a válasz, nem érted, miért nem mehetsz már megint, miért nem értik, hogy nincs messze, hogy megadtad a címet, igen a belvárosban, és akkor mi van, majd hívunk taxit, nem iszok semmit, vigyázunk egymásra, de miért nem bíztok bennük? „Majd ha gyereked lesz megérted! Egy anya mindig aggódik!”

Nem lesz gyerekem, vágnád a képükbe, de nem mered. Összeszorul a gyomrod és bevágod a szobád ajtaját. Nem lesz gyereked. Karriered lesz. A kettő együtt nem megy. Könnyek folynak az arcodon. Nem, ez nem hiszti, már nem is az a baj, miért nem értitek? Siratsz egy gyereket, aki még meg sem született, mert nem is fog soha. Hétfőn indul az egész elölről, negyedik óra etika, a család a téma.

Mindannyiótoknak lesz majd gyereke. Az abortusz bűn, akkor már inkább add örökbe. A család mindannyiunk életének végső állomása, a kiteljesülés, a cél az út végén. Meglátjátok, csodás érzés anyának lenni.

Bólogatsz, lehajtod a fejed, nincs kedved vitatkozni, hosszú volt a hétvége. A szomszéd kisbabája szüntelen bőg, most költöztek oda, nekik is sok a gond, nem szólt nekik senki, hogy ilyen nehéz lesz, ha tudták volna… de hát most már mindegy, meg végül is boldogok, csak ne lenne vele ennyi baj, a karriernek persze lőttek, pedig szeretik a munkájuk.

Délután nem mész haza, a nagymama ebéddel vár, kedves, melegszívű, támogat mindenben, és búcsúzásul még megkérdezi, van-e már valakid, mert hát szeretnék látni még a dédunokát. Kényszeredetten nevetsz, és elvicceled, de a buszon megint elerednek a könnyeid.

Este anyával ültök a kanapén, megkérdezed, baj-e, ha nem akarsz gyereket, a hangod halk, erőtlen. Meglepetten mered rád, és csak annyit mond, hogy a te életed, a te boldogságod, de előbb-utóbb úgyis meggondolod magad. Majd, ha jön az igazi. De végső soron a te döntésed. Ő, ha tehette volna, korábban vállalt volna gyereket, de csak egy tanács. A te döntésed. Érzed, hogy meg fogod bántani.

Szaladnak az évek, érettségi, egyetem, elköltözöl, álommunka, a második diploma, lépdelsz a ranglétrán, összeköltöztök Petivel, lassan harminc vagy. Az emberek azt kérdezgetik, mikor jön a gyerek, mikor alapítotok családot, mikor jönnek az unokák, mikor állapodtok meg, a városban nem szerencsés gyereket nevelni, hogy tetszik a vidék, nem félsz, hogy kiöregedsz? Nem hiányzik valami az életedből? Nem zavar, hogy az összes barátodnak van már? Biztosan főszerkesztő akarsz lenni? Egy gyerekkel legalább nyomot hagysz a világban. Nem volt már elég az élet? Élni a húszas években kell. Egy idő után már csak mosolyogsz, hozzászoktál az efféle kommentárokhoz. Egymásra néztek Petivel, tiétek a titok, nem osztjátok meg mással: boldogok vagytok. Az élet szép, és nem kell hozzá gyerek, hogy szép legyen.

Az elvárások lassan lehullnak, a hangos tanácsok elcsitulnak, az emberek elfogadják a hiányt, ti pedig lassan megértek a gondolatra. Esténként néha már feljön a téma: mi lenne, ha örökbe fogadnánk egy kicsit? Ott motoszkál a gondolat a fejetekben, nem zavaróan, csak mint valami, aminek ott kell lennie. Egyszer majd talán, mondjátok.

De addig is, az élet szép.

Fotó: Illusztráció/Freepik

Facebook Comments Box